The Velo House  

The Velo House

SBID INTERNATIONAL AWARDS FINALIST 2014
We worked on this very personal project with Kiwi & Pom, to create a home for cyclists.

The old bank building was redesigned to house a ground-floor cafe, workshop and first-floor retail space. Our studio is conveniently sited on the top floor.

The buildings architecture influenced the finished design; exposing the existing mixed Terrazzo and parquet floor, plus the high shuttered-concrete ceiling we opted for a light-industrial feel.

The design is simple and the overall atmosphere welcoming and surprisingly comfortable despite the high-ceilings and hard surface finishes. A polished plaster Velodrome wall is the back-drop to a new powder-coated steel staircase and a mix of oak and laminated plywood joinery is used for the cafe and retail fittings.

Mixed reclaimed factory lighting, furniture and contemporary Hay and Vitra design classics have been blended in mixed colours and material finishes to add interest to the industrial grey backdrop.

The Velo House, a home for cyclists.

The Velo House image5
The Velo House image6
The Velo House image4
The Velo House image3
The Velo House image2
The Velo House image1

copyright © SGS Design Ltd. Company No. 8194088

website design & production by WaltonCreative